Veilig internetten: hier moet u op letten

Veilig internetten: hier moet u op letten

Met deze simpele tips kun je voortaan veiliger op het internet surfen en houd uw persoonsgegevens beter beschermd, zowel op uw smartphone als op uw computer.

 

Wees wantrouwig

Krijgt u een berichtje, bijvoorbeeld op WhatsApp of in uw e-mail van iemand die u niet kent of ziet het er opeens heel anders uit, ga hier dan niet gelijk op in en neem eerst de volgende maatregelen. Controleer het nummer of het e-mailadres en ga na of het er betrouwbaar uitziet. Krijgt u een verzoek om te betalen, neem dan zeker even de tijd om te controleren of de gegevens kloppen. Voor extra controle kunt u altijd even een zoekopdracht uitvoeren op het internet. Ten slotte is het niet verstandig om blindelings op meegestuurde linken te klikken dus ga eerst even na of u het vertrouwd.

 

Installeer een antivirussoftware

Er zijn diverse antivirussoftware aanbieders die uw computer tegen vervelende virussen kunnen beschermen. Deze software helpt om malafide software te herkennen en verwijdert zulke software zelfs direct van uw computer. Als je een Mac computer of laptop gebruikt dan heeft u meestal geen aparte antivirussoftware nodig omdat Apple hun eigen antivirussoftware al toepast in hun producten. Maar een apart antiviruspakket kan nooit kwaad om uzelf extra te beschermen.

 

Beveiligde browsers en websites

Een goede browser zoals Google Chrome scheelt ook, deze browser geeft u namelijk een melding zodra u dreigt om een onbeveiligde website te bezoeken. Websites zijn namelijk doorgaans versleuteld, dit kunt u zien aan de “HTTPS” voor de URL van de website. Voorheen was dit “HTTP” maar het protocol is uitgebreid naar HyperText Transfer Protocol Secure. We noemen dit ook wel SSL-encryptie, oftewel de Secure Socket Layer. Als u een online betaling doet dan is het verstandig om even te controleren of u HTTPS voor de URL ziet staan zodat privacygevoelige informatie versleuteld is. Denk aan uw naam, adres en andere persoonsgegevens. Als u bijvoorbeeld gebruik maakt van een online bookmaker of online casino zoals bet777 dan zal u al snel zien dat deze website gebruik maakt van een SSL-encryptie.

 

Maak gebruik van een wachtwoordbeheer met tweefactorauthenticatie

Bij het aanmaken van een account, waar dan ook, moet u altijd een sterk en uniek wachtwoord gebruiken. Het kan lastig zijn om al uw wachtwoorden te onthouden, daarom kan een wachtwoordmanager u helpen. Een wachtwoordmanager is een programma dat uw wachtwoorden veilig opslaat en dus voor u onthoudt. U kunt het navigeren door middel van een hoofdwachtwoord wat u wel zelf zult moeten onthouden. Daarnaast kunt u tweefactorauthenticatie instellen waarbij u een extra stap toevoegt aan het inlogproces. Dit kan door middel van een app op uw smartphone.

 

Controleer uw oude accounts

Door de jaren heen heeft u al heel wat accounts aangemaakt. Veel oudere accounts gebruikt u waarschijnlijk niet meer, toch kunnen deze accounts nog altijd onderdeel worden van een gegevenslek. Tijdens een gegevenslek krijgen derde partijen toegang tot bepaalde gegevens van uw profiel zoals uw naam, e-mailadres en wachtwoord. Er zijn diverse websites waarbij u kunt checken of uw e-mailadres onderdeel is geweest van een gegevenslek. Om te voorkomen dat uw wachtwoorden en andere gegevens in de handen van verkeerde partijen terecht komen is het verstandig om accounts die niet langer door u in gebruik zijn te verwijderen. Als uw e-mailadres onderdeel was van een gegevenslek, dan kunt u het beste uw wachtwoorden veranderen.

 

Update uw apparaten regelmatig

Een andere manier om uzelf op het internet te beveiligen is door altijd gebruik te maken van de nieuwste updates op uw smartphone, computer en andere apparaten. U kunt op uw smartphone zowel uw apps als besturingssysteem updaten om beveiligingslekken tegen te gaan. Verouderde software is doorgaans kwetsbaarder voor malware en andere schadelijke software.

 

Over de auteur

admin administrator